Gezondheidsrisico's kunstgrasvelden - uitzending Zembla
donderdag, 06 oktober 2016 09:06

Televisieprogramma Zembla besteedde woensdagavond 5 oktober in haar uitzending aandacht aan de mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels, het zogeheten SBR-rubbergranulaat, in kunstgrasvelden. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Heeft sv Wateringse Veld GONA een kunstgrasveld met SBR-rubbergranulaat?
Nee. Ons kunstgrasveld is in 2012 gerenoveerd. We hebben toen, in nauw overleg met de gemeente, besloten dat we een meer duurzame en milieuvriendelijke oplossing wilden. Ons kunstgrasveld beschikt daarom over een kurk-infill. Zie ook het artikel op onze website over de renovatie van het kunstgras in 2012.

Waarom heeft sv Wateringse Veld GONA een kunstgrasveld?
Kunstgras biedt de mogelijkheid om met veel teams en onder alle weersomstandigheden te kunnen spelen. Kunstgrasvelden zijn intensiever te gebruiken dan natuurgrasvelden.

Waarom heeft sv Wateringse Veld GONA een veld met kurk-infill?
De gebruikte infill van kurk is een meer milieuvriendelijke en duurzame oplossing voor de vervanging van het oude veld in 2012. Bovendien is de demping met een kurk-infill beter. Dit komt de demping van het veld ten goede. Het voelt samen met de vezels van het kunstgras aan als een natuurgrasveld. In overleg met de gemeente is daarom voor deze infill gekozen.

Kan mijn kind of ik veilig op kunstgras spelen?
Bij sv Wateringse Veld GONA speelt dit issue in ieder geval niet, omdat we geen veld hebben met rubbergranulaat. Bij andere verenigingen zullen veel kunstgrasvelden wel voorzien zijn van rubbergranulaat. Het is echter niet gesteld, dat spelen op deze velden een (verhoogd) risico vormt voor de gezondheid.

Welke voetbalverenigingen hebben een kunstgrasveld met rubbergranulaat?
Dat is op dit moment bij ons niet bekend. We verwachten echter, dat het overgrote deel van de kunstgrasvelden voorzien is van rubbergranulaat.

Wat is eigenlijk rubbergranulaat?
Rubbergranulaat is fijngemalen rubber. Dit wordt veelal gemaakt van oude rubberproducten zoals versnipperde autobanden. Producten als rubbertegels en rubberen vloerbekleding worden ook hiervan gemaakt.

Waarom wordt er infill gebruikt?
De infill zorgt ervoor dat een kunstgrasveld dezelfde kenmerken heeft van een grasveld. Zonder infill zou nooit eenzelfde balsnelheid gehaald kunnen worden en zou een bal niet goed kunnen stuiteren. Bovendien zou het sliden niet mogelijk zijn.

Zijn er alternatieven voor het gebruik van rubbergranulaat?
In de loop der jaren zijn er alternatieven ontwikkeld voor de rubberen korrels, zoals kurk en synthetisch rubber (TPE). Die dragen bij aan een betere grasmat en zijn milieuvriendelijker.

Zijn rubberen korrels een risico voor de gezondheid?
De rubberen korrels in kunstgrasvelden moeten voldoen aan wettelijke normen. De KNVB vertrouwt op de expertise en onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het kennisinstituut dat in opdracht van de overheid zich ontfermt over de volksgezondheid in Nederland. Het RIVM heeft op basis van meerdere onderzoeken vastgesteld dat er bij het sporten op met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico is te verwachten door blootstelling aan gevaarlijke stoffen als PAKs, weekmakers en nitrosaminen.

De juistheid en volledigheid van deze onderzoeken worden door Zembla betwist. Hoe zit dat dan?
Dat klopt. Om die reden heeft de KNVB ook aangegeven op korte termijn met de betrokken partijen om de tafel te willen zitten om dit te bespreken. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat aantoont dat rubberen korrels kankerverwekkend zijn, levert meer onderzoek meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid op de Nederlandse velden voor de sporters.

Wanneer gaan de KNVB en deze partijen met elkaar in gesprek?
Dit gesprek gaat maandag plaatsvinden.

Kan er nog steeds op kunstgras worden gevoetbald?
Ja. We volgen hierin vooralsnog de richtlijnen van de KNVB. De KNVB richt zich op het feitelijke advies en de informatie van het RIVM. De onderzoeken die er door RIVM zijn gedaan, wijzen uit dat er geen gezondheidsrisico’s zijn voor sporters. Zembla stelt dat de opzet van de onderzoeken onvoldoende zekerheid biedt om die conclusie te kunnen stellen. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat aantoont dat rubberen korrels kankerverwekkend zijn, levert meer onderzoek meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid op de Nederlandse velden voor de sporters.

Waar moet ik zijn als ik vragen heb over het kunstgrasveld waar ik op voetbal?
Voetballers en verenigingen die vragen hebben over kunstgrasveld waar ze op voetballen, kunnen terecht bij de leverancier van het kunstgras of bij de gemeente. Dat zijn partijen die over het algemeen betrokken zijn bij de aanleg van de velden, en vragen hierover kunnen beantwoorden. De KNVB is ook altijd bereid vragen te beantwoorden, die kunnen worden gesteld aan Patrick Balemans, adviseur accommodatiezaken.

Extra informatie via de KNVB

Laatst aangepast op donderdag, 06 oktober 2016 09:16