Patrick van Dullemen: Ik ben gegroeid als trainer door alles wat ik nu meemaak
Gebruikerswaardering: / 0
LaagsteHoogste 
woensdag, 23 maart 2016 07:44

Hij stond bekend als één van de grootste Haagse talenten. Hij speelde als 15 jarige een heel seizoen met met ADO A regionaal dat toen onder leiding stond van Wim van Laar. Een persoonlijke tragedie maakte een einde aan alle bespiegelingen van een glansrijke spelersloopbaan. Inmiddels 30 jaar later staat hij voor een volgende uitdaging. Na het vertrek van Madjo Dewus pakte hij de handschoen op en moet Patrick van Dullemen Wateringse Veld GONA in de eerste klasse houden.

Patrick, zo sta je samen met Madjo en zo sta je er alleen voor. Hoe heb jij zijn vertrek ervaren?
Zijn  vertrek betekende een zware start voor mij als trainer in de amateur wereld, Madjo wilde ik helpen als oude kennis van vroeger en om zelf ervaring in de amateur wereld op te kunnen doen.
Omdat Madjo een bekende naam is en veel ervaring als trainer heeft in de amateur wereld, vond ik dit een mooie kans voor mijn eigen ontwikkeling. Niet wetende dat hij er mee zou stoppen.

Wateringse Veld GONA heeft het moeilijk maar handhaving kan nog steeds. Waarom lukt het steeds net niet?
Dat komt dat iedereen aan de nieuwe situatie moest wennen, niet alleen Madjo stopte ermee, de assistent van Madjo en (trainer van 2) stopte samen met de leider van het eerste. Ik stond er samen met Fehrad, die leider van het 2de en daar waar nodig veldtrainer is, alleen voor. De spelersgroep kende ik persoonlijk wel, maar ik was in een keer leidend. Werkelijk alles komt op je af, van de was tot de spelers van het 1ste en 2de team. Wie moeten er spelen en waar en met welk systeem willen we met het eerste team gaan spelen? Veel vragen die ik moest beantwoorden naar mijzelf toe, maar de belangrijkste vraag was voor mij, waar ga ik als eerste mee beginnen? Ik heb dit nog niet eerder in deze mate voor mijn kiezen gekregen.

Hoe ervaar je deze klus als trainer in de 1e klasse?
Lastig, ik beschrijf hier boven in het kort, wat er op mij persoonlijk af kwam, maar dat is in feite nog veel meer, Gelukkig heb ik na deze moeilijke start die ik doormaakte dat ik het voetbal plezier nog voel. Ook bij spelers groep voel ik dat het plezier er nog is. De opkomst op de training is weer wat beter en ik kan nu samen met mijn oude vriend Jim Krijgsman, nu ass bij het eerste van WVG, meer doen op de trainingen. Je zou kunnen zeggen dat de storm een beetje is gaan liggen, met de nadruk op beetje, het gaat nog allemaal nog niet echt naar mijn zin, maar ik krijg energie van de voetbalmomenten die ik zie, tijdens trainingen en wedstrijden. Alleen in de wedstrijden zit het nog niet echt mee, we wisselen fouten af met hele goede dingen, de fouten moeten eruit. Het voetbal wordt beter en de fouten minder maar of we de tijd hebben is natuurlijk de vraag. Het seizoen is nog maar kort en met nog een paar wedstrijden te gaan naar het einde van de competitie toe moet het nu snel gebeuren.


Wat ga je nog proberen om er in te blijven?
Hoe we nu met elkaar bezig zijn is in mijn ogen de juiste manier, we maken stappen als team, we zijn wat positiever naar elkaar, de opkomst is wat beter op trainingen, de acceptatie naar elkaar gaat wat beter, nu moet het balletje nog goed vallen, die rolt net steeds de andere kant op. Maar ik houd moed. Als we de moed verliezen kunnen we beter nu gelijk stoppen.

Na de ADO jeugd zijn we je een beetje uit het oog verloren, kun je vertellen wat je na ADO A regionaal hebt gedaan?
Als ik dit allemaal ga vertellen, dan kan ik wel een boek gaan schrijven (en misschien ga ik dat ooit nog wel doen,hahaha)
Na de A regionaal onder Wim van Laar, kon ik op 15 jarige leeftijd naar de BVO organisatie van toen nog FC Den Haag, toe. ik heb daar 2 jaar betaalde jeugd gespeeld, op 17 jarige leeftijd mocht ik toen 1x plaats nemen op de bank bij het eerste team van FC Den Haag. Na een persoonlijk ongeval in 1987 werd ik gedwongen om op hoog niveau te stoppen met voetbal. Daarna ben ik overal een beetje aanwezig geweest in de amateurwereld, maar mijn oude niveau heb ik nooit meer gehaald.

Je komt uit een echte voetbalfamilie, een echte ADO familie ook. Hoe kijk je terug op je voetballeven tot nu toe?
Inderdaad, een ADO familie al was het een hele andere tijd/periode, je had de ADO amateur tak en FC Den Haag wat in die periode nog los stond van ADO. Mijn vader Koos van Dullemen speelde in het eerste team, mijn Oom Rob van Dullemen deed dingen in het bestuur van ADO en mijn Oom Jacques Smit speelde een lange prof carrière bij ADO/FC Den Haag, Elk weekend met de hele familie inclusief Raymond van Dullemen naar ADO tot laat in de avonduren, elk weekend weer, voetballen tot dat je naar huis moest en het donker was. Zoveel mensen kom ik nog tegen uit deze periode, in één woord fantastisch!

Persoonlijk heb ik mijn prof carrière nooit echt kunnen afmaken, dat was in die periode erg jammer. maar ik probeer nu weer via het trainerschap het plezier terug te vinden, ook al is deze tijd heel anders dan toen.
Het voetbalspel blijft mij toch altijd achtervolgen, dan maar er vol voor gaan en kijk wat voor mooie dingen ik tot nu toe heb mogen mee maken. Ik had het niet willen missen.

Als je een favoriet elftal zou mogen samenstellen hoe ziet dat er dan uit?
 1: Manuel Neuer 2: Daniel Alves 3: Martin Jol 4: Raphael Varane 5: Roberto Carlos 6: Fernando Redondo 8: Cantona 10: Zinedine Zidane 7: Messi 9: Zlatan Ibrahimovic 11: Arjen Robben
 
Hoe ziet je trainers carrière er tot nu toe uit?
Die is onverwachts begonnen, bij Forum Sport ik speelde daar op zaterdag ochtend in het 2de team, soms bij het 1ste team, de trainer was ziek op een donderdag. Ik had toen een keer training gegeven en de spelers waren enthousiast en vroegen of ik assistent wilde worden. Ik heb daar 2 top seizoenen gehad, 2x kampioen geworden en leuke mensen ontmoet en gelijk mijn oefenmeester 3 kunnen halen.

Na het einde van deze 2 jaar belde Maurice Steijn, een bekende van mij uit mijn ADO periode, of ik assistent bij de ADO 016 wilden worden.
Dit kwam onverwachts op mijn pad. 9 jaar later zit ik nog steeds bij ADO Den Haag, Zelf heb ik heel erg naar naar mijn zin bij ADO. Ik heb nu mijn trainers diploma's UEFA B en UEFA A behaald, en een certificaat voor het mogen begeleiden van trainers in opleiding. Daarnaast heb ik nog een specialisten cursus vanuit de KNVB mogen doen waarbij ik bij veel trainers heb mogen kijken hoe zij trainen. Daarnaast ben ik zelf hoofd. Tevens ben ik trainer van de leeftijd 016. Hiervoor ben ik 2 seizoenen lang trainer van 017 geweest. Wat het bij ADO extra leuk maakt is dat ik met het eerste team op trainingskamp geweest ben en analyses voor het eerste team heb mogen maken. Kortom veel mogen doen bij ADO om mij persoonlijk als trainer te kunnen doorontwikkelen (en ben ik nog veel vergeten).

In het begin van het seizoen belden Madjo mij of ik hem wilde helpen bij WVG. Die stap heb ik met gezond verstand genomen, niet wetende dat alles binnen een paar maanden zou veranderen. Ik kom soms personen tegen die mij voor gek verklaren, maar ik had dit voor mijn eigen ontwikkeling voor geen goud willen missen. Voor mijn ervaring is dit goed vind ik zelf. De spelers die er spelen zijn fantastische gasten, veel verschillende culturen, daar hou ik van, we moeten alleen wat meer respect hebben voor elkaar want dan kan er nog iets moois gebeuren denk ik. Heb ik risico genomen? JA! maar je moet in het diepe springen om jezelf goed te kunnen ontwikkelen....en dat was deze sprong, degradatie of niet, ik ben hier als trainer completer door geworden.


Wat is je mooiste wedstrijd als speler geweest?
ik heb 3 goede momenten voor mij zelf en deze koester ik:

1) De winnende goal tegen Feyenoord 017 tegen mijn helaas overleden stiefbroertje Jeffrey senn van Basel

2) Met het Nederlands elftal 015 te mogen scoren als aanvoerder. Of het de mooiste wedstrijd was weet ik niet, maar wel een mooi moment om niet te vergeten.

3) En het mogen warm lopen bij het eerste team tijdens de wedstrijd, het oude Zuiderpark, met midden noord, het zingen van het legioen, de groen gele kippen......dat was en is voor mij nog steeds legendarisch

En wat is je mooiste wedstrijd als trainer geweest?

AJAX uit winnen met de B1 in de laatste 5 minuten met 1-2

Blijf je volgend jaar ook nog bij WVG, als hoofd trainer?
We zijn ver in het gesprek, met het bestuur Jim en ik. Er komt natuurlijk heel veel bij kijken, blijven wij erin of niet? Er zitten veel spelers die uit het tijdperk van Madjo komen en zijn deze ook bereid om te blijven?
Als deze spelers weg gaan, dan ontstaat er een groot gat, het bestuur heeft aan gegeven helemaal opnieuw te willen gaan starten, met een schone lei.
Maar dan heb je op zijn minst voor de selectie 35 spelers nodig. De tijd zou het leren wat er gaat gebeuren met spelers die weg gaan of willen komen.

Eerst rondkomen met het bestuur en dan zien we verder. Voor nu is het voor mij belangrijk dat de trainingen goed verzorgd verzorgd zijn. Dat wij als staf de beloftes die maken nakomen en dat we de afspraken bewaken. Daarna is het aan de spelers, plezier en passie dat moet vanuit iedereen zelf komen.....dat kunnen wij niet geven..... Iedere spelers die er is moet met passie komen voor het spel, en niet alleen maar voor de gezelligheid komen. Gezelligheid komt met resultaten, want dan blijven de spelers ook na de training hangen voor een drankje. Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor.

We gaan onze schouders eronder zetten bij WVG.

Bedankt Patrick voor je tijd en veel succes de komende wedstrijden.

 

Wedstrijdprogramma

Onze sponsoren

Bandel Telematica Constructie Met Techniek Slot Menswear


Powered by Joomla!. Designed by: england football fanzone org.tw domain Valid XHTML and CSS.