INTERVIEW MET DE GEBROEDERS FRANS EN RONALD KUBITZA (S.V. WATERINGSE VELD)
Gebruikerswaardering: / 0
LaagsteHoogste 
vrijdag, 28 juni 2013 09:22

Wie kent deze 2 beste mensen niet, verankerd met en bij elkaar bij sv Wateringse Veld? Frans zit in het bestuur en Ronald heeft jaren in het eerste gekeept en speelt nu in een vriendenelftal. Een 'dubbelinterview' met beide heren door Larry Haaksma:

1# Waar liggen jullie roots?

RONALD: Uiteraard liggen die bij S.O.A. Mijn ooms speelde daar in het eerste (gebroeders Chang) en mijn ouders gingen daar altijd naar kijken. Frans ging daardoor ook voetballen bij S.O.A. en uiteraard ik ook dus. Ik was 5 jaar oud en te jong, maar ze zochten een keeper dus dan maar gaan keepen.

FRANS: Ik ben op mijn vijfde met voetballen begonnen bij SOA en buiten één jaar BTC ben ik de club altijd trouw gebleven.

2# Jullie zijn behoorlijk honkvast, hoe komt dat? Terwijl jullie in jullie hoogtij dagen best hogerop hadden kunnen ballen.

RONALD: S.O.A was vroeger echt een familievereniging: de familie Chang, Lorsheyd en Kraats, dus iedereen kende elkaar, wij kwamen daar van jongs af aan plus dat het er altijd gezellig was. Heb 2 jaar meegetraind met FC Den Haag maar eigenwijs als ik was het contract niet geaccepteerd omdat ik eindelijk met mijn broer in het eerste wilde spelen. Later nog 1 jaar bij B.T.C (speelde toen 2e klasse) gevoetbald maar op een lullige manier behandeld, dus bedankt voor het eerste. In 1989 benaderd door Theo Godschalk (Trainer ADO amateurs eerste klasse), maar vanwege mijn werk bij de HTM kon ik 3x trainen niet garanderen.

FRANS: Waarom weggaan bij SOA als je met de beste voetballers kan ballen en gezelligheid is voor mij ook heel belangrijk.

3# Wat zijn jullie hoogte- en dieptepunten in jullie voetbalcarrière?

RONALD: Hoogtepunten zijn de vele kampioenschappen in de jeugd, bijna promotieklasse gehaald met de A en o.a. het kampioenschap naar de 2e klasse met trainer Jopie Ludwig, dit was door S.O.A nog nooit bereikt. Dieptepunt is het onterecht niet halen van de Finale HC-Cup en de onterechte degradatiestraf naar de 3e klasse.

FRANS: Mijn hoogtepunten waren wel het kampioenschap in de Hoofdklasse HVB en natuurlijk de halve finales van de HC cup tegen ADO en Vios. Dieptepunt was wel de degradatiewedstrijd destijds tegen SEP op het Flamingo’s terrein in Rijswijk.

4# SOA en later s.v. Wateringse Veld is een echte vriendenclub, waar ligt de kracht van de club om gezond te blijven?
FRANS: SOA bestaat / bestond uit diverse families, die nu nog steeds wekelijks aanwezig zijn in de club. De club doet / heeft nooit geen gekke dingen en is het altijd gezelligheid troef.

5# SOA en later svWV was altijd een cupfighter, jullie zijn zelfs tot de halve finale gekomen in de HC cup in 2003, jullie hebben die toen onterecht verloren. Hoe hebben jullie dat verwerkt, want de tegenstander in de finale zou de latere winnaar V.C.S. zijn en daar hadden jullie zeker kansen tegen.

RONALD: Het is nog altijd rot om er over te praten omdat het voor zo’n klein cluppie als S.O.A niet vaak voorkomt om de finale te bereiken, meestal een once in a life time en dan door een zuiver doelpunt af te keuren niet de finale te halen is heel erg, zeker omdat we een grote kans hadden om de toenmalige winnaar V.C.S te kloppen. Ik hoorde ook van jongens later die ik van V.C.S kende ze blij waren met V.E.L.O en niet met ons.

6# Waarom hebben jullie nooit de ambitie gehad om (keepers)trainer te worden?

RONALD: Ik heb 2 certificaten gehaald bij Frans Hoek gehaald, meer was er toen nog niet. Heb daarna 1 seizoen de jeugdkeepers van R.V.C getraind maar ook weer vanwege mijn werk hier mee moeten stoppen.

FRANS: Trainer zijn is niets voor mij, heb er nooit aan gedacht om dit te worden.

7# Frans, wat is de reden van de naamsverandering van SOA naar s.v. Wateringse Veld?

FRANS: Toen we op de nieuwe locatie kwamen werden veel jeugdspelers gepest met en gelinkt aan de welbekende ziekte, ook vonden wij het een goed gebaar naar de wijk.

8# Ronald, waarom had jij heel even de overstap gemaakt naar Texas DHB? Wat bracht dat teweeg bij S.O.A?

RONALD: Ik werkte toentertijd op de Haagse Mart en daar werkte heel veel jongens die bij Texas speelden en we kenden elkaar van het veld en van het stappen en was dat seizoen ook nog vrijgezel dus logische gevolg was om het daar een jaartje te proberen en achteraf ook helemaal geen spijt van gehad. Leuke spelersgroep alleen op het veld er niet uitgehaald wat had gemoeten maar daarentegen buiten het veld wel alles eruit gehaald wat mogelijk was. Texas was een cafe met een voetbalveld.

9# Jullie hebben met heel wat bekende voetballers gespeeld, wat is jullie favoriete elftal en waarom. En van welke trainer(s) hebben jullie veel meegekregen?

RONALD: Ik natuurlijk in het goal en dan met Richard Kipp, Rob Vrolijk, Frans Kubitza, Jopie Ludwig, Madjo Dewus, Sander Jansen, Willem Moerland, Jeffrey Hagendijk, Ronald Rijaard en Martin Kipp Jr. Trainers: Manus van Dijk was mijn eerste keeperstrainer dus daar ben ik in de jeugd mee gaan groeien met Sikke Smid als voetbaltrainer en in de senioren heb ik veel familie als trainers (Kees Toorenburg, Madjo Dewus en Tjoeman Chang sr.) gehad en spelers waarmee ik ook gevoetbald hebt zoals Jopie Ludwig dus misschien vandaar dat ik meer dan 30 jaar in het eerste hebt gekeept. Hahaha. Van elke trainer leer je en is interessant. Goede trainers vond ik de huidige voorzitter van Haaglandia Henk de Haas, Cock Klavan was vooral een hele fijne man en Jan Eversdijk had heel veel humor.

FRANS: Mijn favoriete elftal en ik zal een hoop goede voetballers waarschijnlijk vergeten: Doel: Ronald Kubitza (er was in de Haagse regio geen betere) Achterhoede: Richard Kipp (beste laatste man die ik ooit meegemaakt heb) , Frans Kubitza (een nuttige voetballer die altijd in dienst van het elftal speelde), Edie Heesbeen (prima back en verzaakte nooit) en Ben Schermer (ook wel mister SOA genoemd, speelde altijd en scoorde altijd een voldoende). Middenveld: Ton Timmers (mooie en makkelijke voetballer die altijd op techniek speelde, liep alleen nooit een meter te veel) , Madjo Dewus (man van de steekbal en een erg goede techniek) , John Vroomans (wist zelf niet hoe goed hij kon voetballen, loopwonder en een prima middenvelder), Sammy Rijaard (ook al zo’n hele goede middenvelder met een prima pass en techniek). Voorhoede: Wim Moerland (de schrik van heel Den Haag, wat een kracht en wat een schitterende spits) en Joop Ludwig (beste voetballer waar ik ooit mee samen heb gespeeld, fluwelen traptechniek en een schitterende passeerbeweging). Op de reservebank spelers die in elk elftal een basisplaats zouden hebben: Rob Vrolijk, Tscheu la Ling, Martin Kipp jr, John Schermer, Kees Toorenburg en nog vele anderen

10# Waar hebben jullie veel respect voor en waar niet voor op het voetbalveld ?

RONALD: Ik heb respect voor de vrijwilligers die het mogelijk maken dat er überhaupt gevoetbald kan worden, er wordt daar te min over gedaan maar deze zijn toch echt nodig, ik doe ook nog steeds wat dingetjes binnen de vereniging maar het wordt allemaal minder, de mensen hebben het te druk om in hun vrije weekend nog wat te willen doen en de meeste zetten hun kind ’s morgens af bij het veld en ‘s avonds worden ze weer opgehaald. Geen respect voor de broodvoetballers, die huppen van club naar club, is niet erg om een centje bij te verdienen maar ga niet elk jaar voor 1 euro meer weer weg. Dit zie je weer terug in het veld ook, geen mentaliteit, geen inspiratie, want ze hebben hun geld en lekker belangrijk of je wint of verliest. Uitzonderingen daar gelaten uiteraard.

FRANS: Ik heb veel respect voor de scheidsrechters die iedere week weer van alles naar hun hoofd krijgen en toch er iedere week weer staan. Minder respect heb ik voor die personen die het voor de anderen verpesten.

11# sv Wateringse Veld is ingedeeld in de poule des doods zeggen ze, een echte Haagse poule waar alles mogelijk is. Wie zien jullie als titelkandidaat en wie als degradant?

RONALD: Ik denk natuurlijk de degradanten uit de 2e klasse H.V.V en Vredenburch, verder schat ik Laakkwartier en GSC ESDO als kanshebbers in. Heb de overschrijvingen niet zo gevolgd want dat waren er weer zoveel dus weet niet of er clubs bij zijn die zo verstekt zijn dat ze mee kunnen doen om de titel. Degradanten precies hetzelfde verhaal, nieuwkomers hebben het altijd moeilijk en dat zijn er nogal wat in deze poule, Hoekpolder, Oranjeplein, Celeritas en BMT

FRANS: Ik hoop dat ODB een beter seizoen heeft dan vorig seizoen anders krijgen ze het weer zo moeilijk. Bij titelkandidaten denk ik toch HVV en Vredenburch en dan de laatste vooral omdat ze een prima keeperstrainer hebben aangetrokken.

12# Frans, wat is de doelstelling voor het eerste elftal dit seizoen?
FRANS: Ik hoop dat we een periode kunnen pakken. We hebben een aardig elftal wat van de bovenste kan winnen maar net zo makkelijk van de laatste verliest.

13# Ronald, jij speelt nu in een vriendenteam, maar jij staat bekend als een stabiele en zekere keeper. Maar als de trainer je nodig hebt, ben je dan bereid om weer tussen de palen te gaan staan?

RONALD: Ik voetbal nu al paar jaartjes als laatste man in een veteranen / vriendenelftal waar de 3e helft belangrijker is dan winnen, ben 46 jaar inmiddels maar als echt nodig is dan wil ik het altijd proberen vraag me alleen nog af of ik het tempo kan volgen!!

14# Hebben jullie nog leuke kleedkamer humor of anekdotes,? Jullie hebben gevoetbald met Tsjeu La Ling, Willem Moerland en Joop Ludwig, dus daar moeten wel een paar goeie bij zitten.

RONALD: Ling had altijd zijn paspoort op zak om zo snel mogelijk bij het Casino te komen, dus als we hem moesten hebben, wisten we waar hij was. Willem Moerland was altijd het grote boze monster op het veld maar had een klein hartje en Jopie Ludwig was altijd een plaag binnen en buiten het veld. Hij nam een keer een cake mee voor in de kantine en uiteraard had je altijd mensen die meer dan 1 stuk pakten, bleek het later spacecake te zijn, dus zat er 1 heel verdrietig te zijn terwijl een ander een lachkick had.

FRANS: Bij ons gebeurde ook de klassieke grappen van doorgeknipte sokken tot shampoo met een vreemd kleurtje wat maar niet wilde schuimen. Verder hadden we in de kantine nog eens een lekkere cake van Joop Ludwig, we weten nu nog steeds niet waarom sommige mensen helemaal high waren hahaha.

15# Willen jullie nog ergens op terug komen?

RONALD: Larry bedankt voor het interview en complimenten voor de site, kijk er graag na.

FRANS: Ik vind het een leuk item om (oud) voetballende broers hier voor te vragen, denk dat je een hoop interviews op deze manier kan krijgen, veel succes!

Frans en Ronald, bedankt voor dit interview en veel succes in het nieuwe seizoen.

Larry Haaksma Keeperstrainer Vredenburch

Laatst aangepast op zaterdag, 29 juni 2013 16:06
 

Wedstrijdprogramma

Onze sponsoren

Bandel Telematica Constructie Met Techniek Slot Menswear


Powered by Joomla!. Designed by: england football fanzone org.tw domain Valid XHTML and CSS.